Zdrowie

Sos pomidorowo-paprykowy

24 marca 2016

Mam dla Was coś pysznego:) Sos pomidorowo-paprykowy wg przepisu mojej sąsiadki Pani Moniki. Jest pyszny i uniwersalny. Moim faworytem jest jako sos na pizze, ale wychodzi super też z makaronem, grzankami i zamiast keczupu. A o to przepis:

3 kg papryki

3 główki czosnku

3 papryczki chili

0,5 kg cukru

3/4 szklanki octu

0,5 szklanki oleju

3 łyżki soli

3 x 200g koncentratu pomidorowego

Wykonanie

1. Papryki i chili umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Czosnek obrać. Wszystko przemielić przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach. Zmielić dwa razy żeby było bardzo drobne, następnie papkę gotujemy 20 min mieszając. Do garnka dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy kolejne 20 min uważając żeby cukier się nie przypalił. Będzie to troszkę rzadkie ale nie szkodzi. Studzimy. Z tej ilości wychodzi 7 półlitrowych słoików, które należy wyparzyć, wypełnić sosem do 3/4 wysokości, zakręcić i za pasteryzować. I jest zapas pysznego sosu.

Smacznego 🙂